Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Öppna brevet i din webbläsare

 

Hur får man till en konstruktiv relation mellan politiker och tjänstemän?

SKR-projekt medarbetare
Ulf Ramberg, Ola Mattisson, Mikael Hellström och Hans Knutsson genomför den nya studien.

KEFU ska på uppdrag av SKR genomföra en studie med ett antal fallstudier av besvärliga situationer i relationen mellan ledande politiker och tjänstemän i kommuner och landsting. Förhoppningen är studien ska kunna bidra till en bättre ömsesidig förståelse så att politiker och tjänstemän bättre kan styra och leda tillsammans..

Läs mer

Ekonomihögskolan har fått ett institut för hållbarhet

Alexander Paulsson
Susanne Arvidsson är föreståndare för institutet.

Nyinrättade Lund Intsitute for Sustanability Inpact (LISI) ska synliggöra och stärka den forskning och undervisning som bedrivs på Ekonomihögskolan i Lund på hållbarhetsområdet, men också verka för samverkan med externa intressenter.


Läs mer

Högst personligt:
En handelshögskolas uppdrag

Mats Benner
Mats Benner,rektor för Ekonomihögksolan i Lund

Vad ska en handelshögskola syssla med?
Svaret kan synas uppenbart, utbildning och forskning inom det ekonomiska området.

Men frågan är mer komplex och mer akut än så – det pågår en livlig debatt om handelshögskolornas utveckling och om det är dags för en grundlig omvärdering av uppdraget och inriktningen.

Läs mer

Ekonomihögskolan tillhör nu världseliten

Fredrik Andersson
Fredrik Andersson, professor i nationalekonomi och Ekonomihögskolans rektor 2012–2020

Ekonomihögskolan i Lund är sedan i våras ”Triple-Crown-ackrediterad” efter att ha ackrediterats av The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB).

Det finns i storleksordningen femtontusen handelshögskolor runt om i världen men bara drygt hundra som har uppnått ”Triple Crown”.

Läs mer

Uppskattad gästprofessor kvar ytterligare ett år
 

Sabine Kuhlmann
Sabne Kuhlmann

Sabine Kulhmann, professor i statsvetenskap, offentlig förvaltning och organisation vid universitetet i Potsdam har under två år haft en Hedda Andersson-gästprofessur
vid Ekonomihögskolan. Nu förlänger Lunds universitet gästprofessuren ytterligare ett år.Läs mer

Högre skatt och mer korruption när kommuner driver många bolag
 

Andreas bergh
Andreas Bergh

Nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh har tillsammans med forskarkollegorna Gissur Ó Erlingsson och Emanuel Wittberg studerat alla svenska kommuner för att se hur det har gått när de bolagiserat sina verksamheter. Här framkommer att det inte nödvändigtvis är så lyckat att kommunerna driver bolag.


Läs mer
Kurs i nytt format

KEFU:s populära kurs Ekonomi för verksamhetsansvariga kommer att ges i ett nytt format, och med nytt innehåll, vid ett antal tillfällen under hösten 2021.

Mer information om kursen kommer efter sommaren att finnas på KEFU:s hemsida.

Flera nya avsnitt i KEFU:s-poddserie
KEFU-podden 

KEFU är ett samarbetsorgan mellan Region Skåne, Skånes kommuner och Lunds universitet. Ett av KEFUs uppdrag är att sprida aktuell kommunalekomisk forskning och det sker bland annat genom detta nyhetsbrev. Du får nytt från KEFU som anställd i någon av våra samarbetsorganisationer eller genom att du tidigare har visat intresse för KEFUs verksamhet. Kontakta gärna KEFUs kansli om du har några frågor.


KEFU - Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning
Box 7080, 220 07 Lund. Tel: 046-222 49 60, 222 78 20 www.kefu.se